Fra kalv til eliteokse
Eliteokser på fotoshoot og besøk hjemmefra
For å bli avlsokse for NRF og Geno, må kalven passere et nåløye, og Laupen har akkurat det som skal til! Med 55 i avlsverdi, ligger han helt i toppen i eliteokselista og bidrar til at du får tilgang til kollet genetikk med styrke på melk, jur, bein, jurhelse og holdbarhet. Men det er ikke nok med tall og teori – det må foto til!
Bilder et viktig
Nå har vi fulgt Laupen i flere måneder og blitt ganske godt kjent med ham, men stort sett er det bare gjennom oksekatalogen vi finner informasjon om eliteoksene. Der har vi det vi trenger av indekser og slektskap for avlsformål, men uten bilde ville det ikke blitt det samme! Både norske og utenlandske kunder vil helst se den varen de kjøper sammen med indekser og avlsverdi, så oksefotoet er et «must»!
Krever tålmodighet og kløkt
Det kan høres enkelt ut, men dette krever tålmodighet og kløkt! Kan hende går det rykter blant dyra om spabehandling før fotoshoot, og det er bare å berømme røkterne som får dette til. Først må oksen barberes, til og med i ørene. Så må den vaskes, tørkes og støvsuges, og klauvene må være gullende reine. Neste trinn er å få oksen til å stå helt rett og med vekt på alle fire bein. Oksen poserer slett ikke på oppfordring, men med tålmodig dytting og lirking, er posisjonen endelig riktig, og det er klart for å knipse selve oksefotoet!
Besøk hjemmefra
Som om ikke dette var nok å skrive hjem om, fikk Laupen enda en opplevelse av å være noe ganske unikt. Han fikk nemlig besøk hjemmefra. Kanskje var dette mer spesielt for oppdretterne fra Kleivasida samdrift enn for «hovedpersonen» selv, men en merkedag ble det i alle fall. Produsentene som har bidratt med genetikken til denne serien besøkte Store Ree og fikk treffe igjen Laupen. De fikk også se mer gullkanta genetikk i det nye oksefjøset, besøke laboratoriene og være med på spennende diskusjoner om NRF-avl og Geno. Avlsarbeidet er virkelig en stor dugnad som hele landet bidrar til og i neste omgang får nytte av. Avlsframgangen er nå på rekordhøye 6 avlspoeng pr. år. Økonomisk bidrar bare denne framgangen med 1200,- kr/ku/år i din besetning.